Fordele og ulemper ved bil og offentlig transport

zz3322

Overvejer du, om du skal anskaffe dig en bil, eller om du bare skal holde dig til offentlig transport? Måske du lige har fået nyt job, og derfor står du nu i dette dilemma, eller måske er der en helt anden grund. Under alle omstændigheder kan det være svært at træffe sådan en beslutning, der ofte har stor indflydelse på både dagligdagen og økonomien. Der er nemlig både fordele og ulemper ved begge dele, som det er værd at overveje. Nogle af dem kan du læse om nedenfor, så du kan have dem med i dine overvejelser.

Friheden

Et aspekt, som er værd at overveje, er friheden ved bil i forhold til offentlig transport. Med egen bil, er du nemlig ikke afhængig af bustider eller togtider. Du sætter dig bare ind i bilen og kører, hvilket giver noget frihed.

Med offentlig transport, skal du til gengæld ikke lede efter parkeringspladser, hvilket kan være svært nogle steder. Det er naturligvis et større problem for dem, der ikke har egen garage til bilen, men er nødt til at finde offentlig parkering. Med offentlig transport har du ikke det problem, hvilket også giver en form for frihed.

Både biler og offentlig transport kan dog løbe ind i problemer med forsinkelser. Biler må sommetider holde i kø, f.eks. på motorvejen, hvilket kan give forsinkelser. Her er det værd at overveje, om de tidspunkter du skal bruge bilen, er tidspunkter, hvor der er meget trafik generelt. Med offentlig transport kan du dog også blive forsinket. Det kan f.eks. være, hvis bussen eller toget ikke kommer til tiden.

offentlig transport

Det økonomiske aspekt

Det er naturligvis også en god idé at overveje, hvad der bedst kan betale sig for dig i økonomisk forstand. Dette afhænger af mange ting, f.eks. hvilken bil, du gerne vil have. Hvis det f.eks. er en Skoda Octavia, du overvejer at købe, er det altså en idé at undersøge, hvad udgifterne er ved sådan en bil. Generelt er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke udgifter der er ved at have bil.

Der er naturligvis også udgifter forbundet med offentlig transport. Disse varierer selvfølgelig alt efter, hvilken type, og hvor langt man skal rejse. Ligeledes er det værd at tænke over, hvor tit du skal rejse, da det kan have indflydelse på, hvilken type af billet, der bedst kan betale sig for dig.

Hvis du skal pendle til og fra arbejde, så kan det også være relevant at tjekke, om du har mulighed for at få kørselsfradrag. Ligegyldigt, om du vil bruge offentlig transport eller bil, er dette relevant at undersøge.

tog

Miljøet

Forurening og udledning af CO2 er naturligvis også en relevant faktor at have med i sine overvejelser. Det giver jo god mening, at hvis tyve mennesker vælger bussen frem for egen bil, er det tyve biler mindre på vejene. Dog skal man igen huske, at der også er forskel på biler, og derfor er det en god idé at undersøge, hvor meget den bil, du ønsker dig, skader miljøet. F.eks. kan det være, at du gerne vil have en elbil, der ikke udleder CO2.

Man kan finde endnu flere fordele og ulemper ved både bilen og offentlig transport, udover de nævnte. De nævnte pointer er desuden ikke beskrevet i dybden, men har forhåbentlig sat nogle tanker i gang, så du selv kan søge flere informationer og undersøge, hvad der giver bedst mening for dig.

Author: DenNyeChef

Share This Post On